בימים אלה מתקיים ניסוי קליני במוצר חדשני לטיפול במחלת הרוזציאה. הטיפול מבוסס על האנטיביוטיקה מינוציקלין, אשר ניתנת בטיפול מקומי על העור.
חולי רוזצאה המבקשים להשתתף בניסוי קליני ולקבל את הטיפול מוזמנים לפנות לד"ר שמר מרפאת "לב יסמין" רחוב פנחס לבון 18 נתניה בטלפון 09-8657777 או לפרופר שפרכר מרפאת מחלקת עור בבי"ח איכילוב תל אביב בטלפון 03-6974287.
תאור המחלה
רוזציאה- Rosacea : המכונה לעיתים גם אקנה של הגיל המבוגר,היא מחלה כרונית השכיחה בעיקר באנשים עם עור בהיר (אחד מכל עשרים בעלי עור בהיר ) ומופיעה לרוב אחרי גיל 30. רוזציאה מופיעה בשני המינים, אך היא שכיחה פי 3 בנשים למרות שבגברים התסמינים קשים יותר. שכיחות המחלה בארץ היא כ-10%. תופעה זו אינה מוכרת לציבור הרחב ולכן, למרות ששכיחות הרוזציאה עולה, רוב האנשים אינם מזהים אותה. סקר שביצעה חברת "גאלופ" לאחרונה העלה כי כמעט 80% מכל בני האדם שנחקרו לא היו מודעים כלל לקיומה של הרוזציאה.
המחלה מתאפיינת בסממנים הבאים:
· אדמומיות בעור הפנים
· הרחבה של כלי דם קטנים בפנים
· שטפי דם זעירים בלחיים סנטר ומצח.
· פצעונים מוגלתיים על גבי העור
· עיבוי העור, בייחוד באזור האף (סממן המופיע בעיקר בגברים).
המהלך של רוזצאה מאופיין בתקופות של התפרצות ורגיעה לסירוגין. בהתחלה הסומק מופיע ונעלם, אך לאורך זמן וללא טיפול המחלה הופכת לכרונית. בכ-50% מהמקרים מתפתח גירוי בעפעפיים הנקרא רוזצאה אוקולרית המתבטא בתחושת גירוי מתמדת בעפעפיים, הפרשות מימיות ואודם של הלחמית. מחלה זו מחייבת טיפול של רופא עיניים. במקרים נוספים ישנה הגברת יובש בעור וסמנים בצוואר ובחזה.
מחלה זו גורמת פוגמת במראה החיצוני ולכן פוגעת בבטחון העצמי, מביאה לדכאון ולדימוי עצמי נמוך.
גורמים
הסיבה לרוזציאה אינה ידועה. צוות מדענים מאוניברסיטת קליפורניה טוען כי המחלה נגרמת מנוכחות מוגברת של קטלידין שהינו חלבון הפועל במערכת החיסון. כאשר חלבון זה מפורק ע"י פרוטאזות בחולי רוזצאה תוצרי הפירוק שונים מאשר באדם בריא. תוצרי פירוק אלה גורמים לדלקת, להווצרות כלי דם מורחבים ופגיעה ברקמות. על גבי עורם של חולי רוזצאה נמצא טפיל בשם דמודקס פוליקולורום הנמצא בפלורה הטבעית אך בחולי רוזצאה הוא נמצא ברמה גבוהה יותר. כמו כן ישנם מאמרים המרמזים שזוהי מחלה תורשתית.
טפול
טיפול רפואי כולל טיפול טופיקלי (במריחה על העור), סיסטמי (דרך הפה) וקוסמטי.
· טיפול טופיקלי - תכשירים טופיקליים כוללים בעיקר את התרופות מטרונידזול, וחומצה אזלאית. הם מיועדים לטיפול המקרים הקלים של המחלה ויש להם יעילות חלקית בלבד.
· טיפול סיסטמי ניתן במקרים הקשים או הכרוניים כגון אנטיביוטיקה - טטרציקלינים (בפרט דוקסיציקלין ומינוציקלין). במקרים מסויימים ניתן טיפול ברואקוטן, למרות שאינו מאושר לטיפול ברוזצאה. כאשר השמוש הוא לטווח ארוך. טיפולים אלה עלולים לגרום לתופעות לואי כגון פגיעה בכבד ובכליות, רגישות יתר של העור בחשיפה לשמש ועוד.
· טיפול קוסמטי הכולל לייזר IPL או נתוחים פלסטיים במקרים קיצוניים.
טיפולים אלה הינם ארוכי טווח ויעילותם אינה מספקת.
תרופה חדשנית לטיפול ברוזציאה – בניסוי קליני
מינוציקלין היא אנטיביוטיקה השייכת למשפחת הטטראציקלין. היא קיימת בשוק משנות ה-60 המאוחרות, היא בעלת ספקטרום רחב, ידועה בתכונותיה האנטי דלקתיות. ומתאפיינת בזמן מחצית חיים ארוך יותר כלומר פעילות לאורך זמן. אנטיביוטיקה זו ניתנת לטיפול ברוזצאה בצורה סיסטמית (דרך הפה). בניסוי תיבדק ההשערה כי אם מינוציקלין יינתן ישירות באזור הנגע במתן מקומי על העור, תוצאות הטיפול יהיו טובות וללא תופעות הלוואי הקיימות במתן הקיימות במתן הסיסטמי.